
In 2017 studeerde Nienke Helder af aan de Design Academy Eindhoven met haar project “Sexual Healing”. Zij ontving veel positieve reacties op het project, wat onderzoekt hoe seksuele problemen overkomen kunnen worden na een traumatische ervaring. Nienke Helder ontvangt een impulsbijdrage om dit project verder door te ontwikkelen.
Design en wetenschap
Nienke heeft de ambitie om door het combineren van design en onderzoek enerzijds bij te dragen aan (de zichtbaarheid van) een nog onontgonnen onderzoeksgebied, en anderzijds het effect van haar project ‘Sexual Healing’ te valideren en daarmee nieuwe partners aan zich te verbinden. Voor dit project werkt zij al samen met relevante partners, waaronder twee universitaire medische centra en een universiteit. Nienke Helder hoopt dan ook dat dit project, waarin design en wetenschappelijk onderzoek worden gecombineerd, voorbeeldstellend zal worden op het gebied van social design.
Crowdfunding voor prototypes
‘Sexual Healing’ kwam tot leven als afstudeerproject van Nienke Helder (Design Academy, 2017). Het betreft een serie van zintuigelijke objecten die mensen met seksuele dysfuncties kunnen helpen om hun lichaam op een andere manier te leren kennen. Om het project naar een hoger niveau te tillen, is Nienke eerder al een crowdfunding campagne gestart, waarvoor zij ook een bijdrage ontving uit de impulsgelden. Met de opgehaalde donaties kon zij prototypes ontwikkelen met speciale sensoren die reageren op de feedback van het lichaam. De prototypes werden vervolgens getest en geoptimaliseerd in samenwerking met diverse artsen en therapeuten die werken in het onderzoeksveld van seksuele dysfunctie.
Over Nienke Helder
Nienke Helder (Eindhoven, 1991) studeerde in 2017 af aan de Design Academy Eindhoven. Ze groeide op in een gezin met achtergronden in de gezondheidszorg en techniek, wat haar uiteindelijk heeft gevormd tot een ontwerper die sociaal-technische oplossingen biedt voor maatschappelijke problemen.
Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?
Met behulp van crowdfunding tilde Nienke ‘Sexual Healing’ al naar een hoger niveau. De Adviescommissie staat positief tegenover het vervolg hierop en constateert dat dit onderzoeksproject een weloverwogen en goed doordacht vervolg is op het afstudeerproject “Sexual Healing” van de aanvrager, waarbij relevante partners zijn betrokken. Bovendien is zij in het bijzonder te spreken over de verbinding die de aanvrager maakt met andere domeinen, zoals wetenschap, zorg en welzijn en technologie.
De volledige aanvraag vind je in het publieke overzicht van aanvragen op onze website: nr. IMP/2020/T3/321
Meer weten over de rol van kunst in de zorg?
Neem gerust contact met mij op.