Samen met docenten en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt beeldend kunstenaar Jan Koen Lomans binnen het nieuwe interdisciplinaire TU/e Innovation Space-programma aan een (geluids)installatie van resonerende objecten die o.a. in 2018 tijdens de Dutch Design Week en in 2019 tijdens de Salone del Mobile wordt gepresenteerd.

Jan Koen Lomans & TU/e Innovation Space

Na een periode van onderzoek en testen werkt Jan Koen Lomans (Studio JKL) in nauwe samenwerking met TU/e Innovation Space aan ‘Garden of Resonance’. Binnen dit nieuwe programma werken docenten en studenten van verschillende afdelingen en disciplines ‘hands on’ in samenwerking met andere partijen aan de realisatie van technisch innovatieve projecten.

Vanuit Industrial Design, Mechanical Engineering en Psychology & Technology werken studenten met Lomans samen aan de ruimtelijke installatie die op aansprekende podia voor publiek zal worden opengesteld. Bezoekers worden uitgenodigd in stilte te dwalen door een tuin met resonerende objecten. Die ervaring moet bezoekers aanzetten tot luisteren, contemplatie en verwondering. Innovatieve toepassingen op het gebied van akoestiek en resonantie krijgen door de samenwerking met beeldend kunstenaar Jan Koen Lomans zo op een bijzondere en indringende manier vorm.

Voor Studio JKL is het project de opmaat naar de transformatie tot een interdisciplinaire studio. Voor TU/e biedt de samenwerking de mogelijkheid vakoverstijgend en multidisciplinair onderzoek in praktijk te brengen. De realisatie van het object duurt tot het eind van 2018, presentaties vinden aansluitend plaats in 2018 en in 2019. Daar stopt de samenwerking niet. Jan Koen Lomans zal in de rol van adviseur / coördinator betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van de Innovation Space die op het grensvlak van kunst, design en wetenschap moet leiden tot nieuwe innovatieve samenwerkingsprojecten met kunstenaars en designers.

Waarom een bijdrage uit de impulsgelden?

De jury is overtuigt van de bijdrage die het project levert aan de ontwikkeling van de beroepspraktijk van de maker en spreekt het belang uit van de voortzetting van de samenwerking met TU/e voor de Brabantse (kunst en) designsector.

Rol Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant heeft Lomans geadviseerd in de aanvraag aandacht te besteden aan het duurzame effect van het project, zoals de ontwikkeling van Lomans’ beroepspraktijk, kennisdeling en de voortzetting van de samenwerking met TU/e.

De volledige aanvraag vind je in het overzicht van aanvragen op onze website: nr. IMP/2018/034.

Meer weten over het verbinden van kunst en wetenschap met impulsgelden?

Neem contact met mij op.

dit kan ook met de subsidie impulsgelden