Het kloosterleven en Brabant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna 700 gebouwen en de levensverhalen van ontelbaar veel Brabanders zijn daar getuige van. De provincie Noord-Brabant vindt het belangrijk dat het verhaal en de maatschappelijke waarde van het kloosterleven wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Het jaar 2021 is daarom uitgeroepen tot het jaar waarin het Brabantse kloosterleven op verschillende manieren voor het voetlicht wordt gebracht. Kunstloc ondersteunt de provincie daarbij. De voorbereidende activiteiten zijn gestart.

beeld: ontwerp van Frank Havermans voor Grenskapel in Milsbeek

Jubileumjaar

Directe aanleiding voor dit bijzondere jaar is dat verschillende kloosters in 2021 hun jubileum vieren. Zo bestaat bijvoorbeeld het klooster Sint Agatha aan de Maas bij Cuijk in 2021 al 650 jaar. Veel kloosters kennen een lange en bewogen geschiedenis. Maar niet alleen die geschiedenis is interessant. De waarden die de kloosters vertegenwoordigen - zoals contemplatie en zorg voor elkaar - zijn actueler dan ooit. Het besef van het belang van de kloosters voor de huidige samenleving dreigt echter langzaamaan te verdwijnen.

Activiteiten

Om meer bekendheid te geven aan het Brabantse kloosterleven en om dit op een passende manier geschikt te maken voor publiek, heeft de provincie een aantal projecten ontwikkeld. Zo wordt in 2021 bijvoorbeeld Het Kloosterpad gelanceerd, een wandelpad van zo’n driehonderd kilometer dat langs tientallen bestaande en voormalige kloosters voert. Wandelaars kunnen tijdens hun tocht - door kunstenaars en designers ontworpen - collectables verzamelen die zijn geïnspireerd op de verhalen en gebruiken van de kloosters. Verder worden er bijvoorbeeld bijzondere kloosterlunches georganiseerd, krijgen bestaande kloosterproducten een nieuw elan en worden er nieuwe producten en diensten ontwikkeld.

Ontwerpopdracht

Voor de realisatie van bovengenoemde collectables is door de provincie een ontwerpopdracht uitgeschreven. Ontwerpers en kunstenaars kunnen via deze oproep aangeven of zij daar interesse voor hebben. De opdracht moet leiden tot 15 draagbare souvenirs en bijbehorende prentkaarten. Let op: het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat je al een ontwerp instuurt. Je kunt je interesse kenbaar maken door een motivatiebrief met je cv op te sturen naar het in de oproep vermelde adres.

Impulsgelden

Verschillende projecten die een bijdrage hebben ontvangen vanuit de Impulsgeldregeling van de Provincie Noord-Brabant, spelen al in op het komende jaar van het Brabantse kloosterleven. Een mooi voorbeeld is de Kapellenbaan die door de Stichting Cultuur Zonder Grenzen wordt georganiseerd. Voor dit project onderzoeken kunstenaars, ontwerpers en architecten de thema's rust, stilte en bezinning. Bovendien verbinden zij het regionale erfgoed van kloosters en wegkapelletjes met hedendaagse cultuur. De eerste kunstwerken zijn vanaf september te bewonderen in de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Gennep. De werken zijn van de hand van Atelier van Lieshout, Frank Havermans, Sachi Miyachi en Maria Roosen.

Foto: Maria Roosen ontwierp voor het Klooster Sint Agatha een éénpersoons Mariakapel

Impulsgelden

kunst in de openbare ruimte

Jaar van het Brabants Kloosterleven

Vijf ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant gaan aan de slag met de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’.

7 oktober 2020

Anne Wenzel creëert herdenkingsplek voor Anne Frank in Den Bosch

Iedereen kan sinds juli het Monument voor Vrijheid in volle glorie bewonderen.

2 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Speciale aandacht voor het Brabantse kloosterleven

2021 wordt het jaar van het Brabantse kloosterleven, met verschillende activiteiten en een ontwerpopdracht.

1 juli 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Kunstloc ondersteunt ontwikkeling Slavernij Monument in Tilburg

In Tilburg is het initiatief genomen om een monument op te richten om het slavernijverleden te herdenken.

18 juni 2020

Trek erop uit!

Talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht heeft verschillende mooie resultaten opgeleverd in de openbare ruimte.

16 juni 2020

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020

Den Bosch krijgt monument voor Anne Frank

Anne Wenzel ontwierp het kunstwerk voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De vogel van keramiek staat symbool voor vrijheid.

3 juni 2020

Blog | Denken over herdenken

Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd en we herdenken dit door de coronacrisis op een andere manier. Onze adviseur Liesbeth Jans schreef haar gedachtes over herdenken op in een blog.

30 april 2020

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020

Blog | WaarnaARToe (nu musea en theaters gesloten zijn)?

Hoe kunnen we in tijden van corona thuis vanaf de bank kunst beleven? Onze adviseur Liesbeth Jans schreef een blog over het enorme belang van kunst en creativiteit in tijden van crisis.

2 april 2020

De 100 sleutelkunstwerken in de openbare ruimte

Kunstloc Brabant was onderdeel van de vakjury die uit enkele honderden inzendingen de sleutelwerken koos. Het Draaiend Huis in Tilburg van kunstenaar John Körmeling was daar één van.

17 maart 2020

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020

Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunstenaars kunnen een sterke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Zo bepleit nu ook de AWTI.

13 februari 2020

Design teams voor ‘Out of the Box’ challenge bekend

Vier design team gaan meedenken over innovatieve ontwerpoplossingen tegen de 'verdozing' in het logistieke landschap. Bekijk hier welke teams zijn geselecteerd.

23 december 2019

Nieuw FoodLab van start

Fruittelers in West-Brabant werken samen met kunstenaars en ontwerpers aan innovatie. Hoe kunnen telers hun fruit beschermen, zonder afbreuk te doen aan de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit van een gebied?

12 november 2019

Design Challenge ‘Out of the Box’

Hoe maak je een duurzaam logistiek landschap, met meerwaarde voor stad en land? We zoeken innovatieve ontwerpideeën voor een duurzaam, logistiek landschap.

1 november 2019

Blog | Kunst als een magneet

Samen met bewoners kijken naar hun ideeën en mogelijkheden zoeken om die sterker te maken. Liesbeth Jans blogt over lokale samenwerkingsverbanden die zich richten op het inrichten van de eigen omgeving.

24 september 2019

Blog | De schoonheid van treinstations

Kunstenaars kunnen een kwaliteit aan de omgeving toevoegen waardoor die een eigen identiteit krijgt, kunnen een ziel aanbrengen in de ruimte waardoor die herkenbaar wordt en weer een menselijke maat krijgt.

28 juni 2019

Blog | We are such stuff / as dreams are made on

Liesbeth Jans blikt vooruit én terug. Wat is er van die ruim 100 kunstwerken geworden die voor mij persoonlijk een bijzondere betekenis hebben?

4 mei 2018