Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

1171

fotograaf: Imara Angulo Vidal

Kennis en inspiratie

Rondom de thema’s zingeving, healing environment en natuur en groen is een bundeling van kennis en inspiratie ontstaan in het magazine ‘Who Cares? | kunst en zorg’. Zo delen het Jeroen Bosch ZiekenhuisORO en Vitalis WoonZorg Groep hun ervaringen over de samenwerking met kunstenaars bij het komen tot een betere zorg. Maakte Imara Angulo Vidal een fotoreportage over het project ‘De Ideale Buurman’ van Stichting Exodus in ’s-Hertogenbosch en zijn projecten te zien waarbij kunstenaars van betekenis zijn voor mensgerichte zorg.

Opdrachtgeverschap

Het inspiratiemagazine laat zien wat de creatieve sector kan betekenen voor de zorgsector. Door dit zichtbaar te maken, wil bkkc directies van zorginstellingen en wethouders cultuur en zorg in Noord-Brabant stimuleren de samenwerking met kunstenaars op te zoeken. Als matchmaker denkt bkkc graag mee bij deze kunstopdrachten. bkkc geeft advies bij het opzetten van kunstprojecten, kunst- en inrichtingsvisies, het vinden van geschikte kunstenaars en we adviseren over financiering en subsidies.

Expositie Kunstblok

Naast de lancering van het inspiratiemagazine is in de expositieruimte van bkkc de expositie ‘Who Cares? #4 | kunstblok’ geopend. Het mobiele atelier van Kunstblok laat zien dat kunst en zorg elkaar aan kunnen vullen en versterken. Kunstenaars maakten werk geïnspireerd door of in samenwerking met bewoners van Vitalis WoonZorg Groep. Tijdens de expositie is werk te zien van Tsjalke Bouma, Gam Bodenhausen, Desiree Hammen, Toos Nijssen, Mooniq Priem, Monique Rutten en Studio Toer. De expositie ‘Who Cares? #4 | Kunstblok’ duurt tot en met zondag 5 maart 2017.

Meer weten over kunst en zorg?

Of wil je een inspiratiemagzine ontvangen? Neem contact met mij op.

Meer inspiratie over kunst en zorg

Blog | Het gesprek rondom de dood

Wat kun je zelf doen in deze angstige tijden? Atty laat zich inspireren door Dirk de Wachter om het gesprek over de dood aan te gaan.

1 september 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Landelijk Programma Cultuurparticipatie ’21-‘24

Cultuurparticipatie is van en voor iedereen! Het Ministerie van OCW stelt de komende vier jaar geld ter beschikking voor een landelijk programma.

19 juni 2020

Blog | Stalen zusters in tijden van een pandemie

Ken je de Zusters in Staal? Adviseur Atty Bax vertelt in haar blog meer over de symboliek van het kunstwerk van Judith Kuijpers.

19 juni 2020

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

De sprekers bij de bijeenkomst Muziek in de Zorg laten zien hoe kleine, liefdevolle acties grote gevolgen kunnen hebben. Dat inspireerde onze adviseur Liesbeth Jans tot een nieuwe blog.

9 maart 2020

Muziek in de zorg - een krachtig medicijn

Kunstloc brengt musici en professionals samen tijdens de bijeenkomst ‘Muziek in de zorg- een krachtig medicijn’.

20 februari 2020

Blog | Kunst als hulpmiddel

Je ziet kunstenaars overal werken. Atty Bax blogt over de bijdrage die kunstenaars leveren om de wereld te veranderen, te verfraaien en te innoveren.

4 september 2019

Blog | Kunst is gezond!

Er is een nieuwe beweging aan het groeien die het huidige zorgsysteem drastisch wil veranderen. Een bredere opvatting over gezondheid, holistisch, in plaats van een gespecialiseerd systeem dat alleen kijkt naar het lichaam als machine of de mens als brein.

21 mei 2019

Een theaterabonnement of een pil?

Er is een kentering gaande in de gezondheidszorg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras merkt dat in de medische wereld de interesse voor de zachte kant van gezondheid - via onder andere kunst en cultuur - groeit.

16 oktober 2018

Who cares now? We care!

Op donderdag 23 augustus is de tweede editie van het zorgmagazine We Care! gelanceerd. In het magazine staan inspirerende resultaten van bijzondere projecten in de zorg- en welzijnssector. Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, heeft de eerste exemplaren uitgereikt aan Gon Mevis en Radjesh Manna.

23 augustus 2018

Dokter-Ouder-Kind van Marleen van Bergeijk

Designer Marleen van Bergeijk viel op met haar afstudeerproject DOK tool, een middel dat de communicatie tussen arts en kind moet verbeteren.

2 februari 2018

Architecten ontwerpen poppenhuizen in relatie tot energiestofwisselingsziektes

Kunst kan veel betekenen voor zorg en gezondheid. Architect Peter Masselink vroeg 18 gerenommeerde architecten een poppenhuis te ontwerpen en bouwen voor kinderen, waarin het hebben van een energiestofwisselingsziekte tot uiting moest komen.

25 juni 2017

Blog | Who cares?

Kunst kan bijdragen aan een prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Atty Bax, adviseur kunst, zorg en gezondheid, vertelt hierover in haar blog.

4 januari 2017

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016

Blog | Atelier murals van start

Waarom maken zorginstellingen en bedrijven toch niet méér gebruik van de toepassing van kunst? Atty Bax blogt over het spannender maken van inrichting en beleving van bedrijfspanden.

16 maart 2016