Wat heb ik getwijfeld over het onderwerp voor dit blog. Het onderwerp waarvoor ik uiteindelijk heb gekozen - de afrekencultuur die opgang maakt in de kunstsector - vind ik eigenlijk te complex voor een kort stukje. Maar het gaat mij aan het hart. Ik vind het schokkend dat kunstenaars collega’s via social media aanvallen en eisen dat kunstwerken worden verwijderd.

beeld: BredaPhoto 2020, foto: BredaPhoto

Agitprop

Ik heb mij lang verdiept in agitprop en entartete kunst uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Agitprop is een samentrekking van de woorden agitatie en propaganda. Het was een veel gebruikte werkwijze in de politieke context van die tijd. Pamfletten, affiches, films en fotomontages werden in de openbare ruimte ingezet om meningen te verkondigen, de massa op te jutten en op te roepen tot actie. Het waren nieuwe media en ze werden op grote schaal gebruikt om anderen te beïnvloeden. Daarbij werd de waarheid met gemak geweld aangedaan. Met fotomontage kon een politieke tegenstander letterlijk uit beeld verdwijnen en werd er een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. Voor mijn gevoel kun je dit vergelijken met wat er nu regelmatig op social media gebeurt. Eigenlijk was de agitprop uit de vorige eeuw onze social media avant la lettre.

Eigenlijk was de agitprop uit de vorige eeuw onze social media avant la lettre. Liesbeth Jans
2596

BredaPhoto 2020, foto: BredaPhoto

Ontaarde kunst

Agitprop werd ingezet door verschrikkelijke regimes om mensen op grote schaal te vervolgen. Ook veel kunstenaars werden slachtoffer. Hun werken werden als afschrikwekkende voorbeelden, als entartet (ontaard), tentoongesteld. Daar kwamen massa’s toeschouwers op af. Kunstwerken werden gestolen en vernietigd. De criteria waarom kunstenaars of kunstwerken entartet werden gevonden waren behoorlijk willekeurig. Het kon gaan om ras, afkomst of politieke opvatting van de kunstenaar, maar ook kleur, vorm en onderwerp van het kunstwerk konden de aanleiding zijn. Onze eigen Vincent van Gogh werd postuum door de Nazi’s entartet verklaard.

BredaPhoto

Voor mij was de link met wat er recent gebeurde bij BredaPhoto snel gemaakt. BredaPhoto groeide met steun van o.a. impulsgelden uit tot de grootste fototentoonstelling van de Benelux, waar een keur aan (inter)nationale fotografen werk toont. Dit jaar was één van hen Erik Kessels. Hij toonde Destroy my face op de skatebaan Pier15, grote foto’s van door algoritmen samengestelde gezichten van vooral vrouwen die plastische chirurgie ondergingen.

Door de skaters over de foto’s te laten skaten, zouden de gezichten nog meer beschadigd worden. Kessels bedoelde dit als aanklacht tegen een samenleving waarin vrouwen steeds meer onder druk staan om aan hun uiterlijk te sleutelen. Of hij daarbij de goede vorm heeft gevonden is discutabel. Maar we hoeven het niet allemaal met hem eens te zijn of zijn werk te waarderen. Kunst kan nu eenmaal ook aversie, boosheid of irritatie oproepen. Om dan te eisen dat een kunstwerk wordt verwijderd is voor mij een stap te ver.

Beeld: Destroy my face van Erik Kessels, foto: Nadine Keulaars

BredaPhoto

The best of times, the worst of times

Die eis kwam van de sponsoren van Pier15, daartoe aangezet door het collectief We are Not a Playground, een groep kunstenaars die anoniem wil blijven. Razendsnel kreeg hun eis via social media steun en werd het kunstwerk uit Pier15 verwijderd. Dat er actie wordt gevoerd tegen een organisatie of een kunstwerk baart mij minder zorgen dan dat het anoniem gebeurt en er geen discussie mogelijk is. Deze editie van BredaPhoto heeft als thema The best of times, the worst of times, naar A Tale of Two Cities van Charles Dickens. De ongenuanceerde afrekeningen die via social media plaatsvinden behoren wat mij betreft tot the worst of times, een vorm van agitprop die mij doet denken aan slechte tijden.

Debatavond over cancel-culture

Op 20 november a.s. organiseren Studio Zeitgeist en Chassé Theater i.s.m. BredaPhoto een debatavond over cancel-cultureBredaPhoto is nog tot en met 25 oktober te bezoeken.

Meer info over de debatavond

Meer weten over kunst in de openbare ruimte?

Neem contact met mij op.

Liesbeth blogt

In gesprek of afrekenen?

Adviseur Liesbeth Jans schrijft een blog over de afrekencultuur die opgang maakt in de kunstsector.

16 oktober 2020

Jaar van het Brabants Kloosterleven

Vijf ontwerpers en kunstenaars uit Noord-Brabant gaan aan de slag met de ontwerpopdracht ‘Brabantse Kloostericonen’.

7 oktober 2020

Blog | Taal …normaal?!

Adviseur Liesbeth Jans schrijft een blog over ons taalgebruik, taalverschillen en hoe er daardoor een mooie dialoog kan ontstaan.

17 september 2020

Anne Wenzel creëert herdenkingsplek voor Anne Frank in Den Bosch

Iedereen kan sinds juli het Monument voor Vrijheid in volle glorie bewonderen.

2 september 2020

Trek erop uit! #2

Musea, presentatie-instellingen, galeries en podia hebben hun publiek hard nodig. Onze adviseur Liesbeth Jans tipt hoopgevende kunstinitiatieven.

24 augustus 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Speciale aandacht voor het Brabantse kloosterleven

2021 wordt het jaar van het Brabantse kloosterleven, met verschillende activiteiten en een ontwerpopdracht.

1 juli 2020

Kunstloc ondersteunt ontwikkeling Slavernij Monument in Tilburg

In Tilburg is het initiatief genomen om een monument op te richten om het slavernijverleden te herdenken.

18 juni 2020

Trek erop uit!

Talentontwikkelingstraject De Kunstopdracht heeft verschillende mooie resultaten opgeleverd in de openbare ruimte.

16 juni 2020

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020

Den Bosch krijgt monument voor Anne Frank

Anne Wenzel ontwierp het kunstwerk voor het Anne Frankplein in Den Bosch. De vogel van keramiek staat symbool voor vrijheid.

3 juni 2020

Blog | Denken over herdenken

Nederland werd 75 jaar geleden bevrijd en we herdenken dit door de coronacrisis op een andere manier. Onze adviseur Liesbeth Jans schreef haar gedachtes over herdenken op in een blog.

30 april 2020

Blog | WaarnaARToe (nu musea en theaters gesloten zijn)?

Hoe kunnen we in tijden van corona thuis vanaf de bank kunst beleven? Onze adviseur Liesbeth Jans schreef een blog over het enorme belang van kunst en creativiteit in tijden van crisis.

2 april 2020

Blog | Kleine stappen met grote gevolgen

De sprekers bij de bijeenkomst Muziek in de Zorg laten zien hoe kleine, liefdevolle acties grote gevolgen kunnen hebben. Dat inspireerde onze adviseur Liesbeth Jans tot een nieuwe blog.

9 maart 2020

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020

Blog | Innoveren met kunstenaars

Kunstenaars kunnen een sterke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de energietransitie. Zo bepleit nu ook de AWTI.

13 februari 2020

Blog | Beauty is in the eye of the beholder

Liesbeth Jans werd aan het einde van het jaar een beetje kriegelig van de subjectieve eindejaarslijstjes. Er was er echter een die haar aandacht trok. Over de disbalans tussen mannelijke en vrouwelijke makers in Nederlandse kunstcollecties.

10 januari 2020

Blog | Tend and befriend

Het is een drukke tijd. De rode draad bij al deze activiteiten was de zorg voor de samenleving en de wens om gezamenlijk oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven te ontwikkelen, to change the inevitable.

25 oktober 2019

Blog | Kunst als een magneet

Samen met bewoners kijken naar hun ideeën en mogelijkheden zoeken om die sterker te maken. Liesbeth Jans blogt over lokale samenwerkingsverbanden die zich richten op het inrichten van de eigen omgeving.

24 september 2019

Blog | Kunst, wetenschap en innovatie

Wanneer kunstenaars uit verschillende disciplines gekoppeld worden aan wetenschappers ontstaan belangrijke innovatieve producten.

13 augustus 2019

Blog | De schoonheid van treinstations

Kunstenaars kunnen een kwaliteit aan de omgeving toevoegen waardoor die een eigen identiteit krijgt, kunnen een ziel aanbrengen in de ruimte waardoor die herkenbaar wordt en weer een menselijke maat krijgt.

28 juni 2019

Blog | De identiteit van het landschap

Landkunst is iets anders dan zomaar een kunstwerk in het landschap plaatsen. Liesbeth Jans blogt over het zichtbaar maken van de identiteit van het landschap.

16 mei 2019

Blog | Afval=Landschap

Wij leven met tegenstellingen die we zelf hebben gecreëerd en waar we nu zelf oplossingen voor moeten zoeken.

23 april 2019

Blog | Living in paradox

Ik worstel nog een beetje met het thema van het CWF, Living in Paradox. Ik vind het mooi en aansprekend, maar tegelijkertijd verwarrend.

12 maart 2019

Blog | De ongekende kracht van verbeelding

De samenwerking tussen de cultuursector en andere maatschappelijke sectoren wordt gestimuleerd om een goede leefomgeving te creëren, opdrachtgeverschap aan makers te bevorderen en hun de gelegenheid te geven zich als cultureel ondernemer te ontwikkelen.

2 januari 2019

Blog | We are such stuff / as dreams are made on

Liesbeth Jans blikt vooruit én terug. Wat is er van die ruim 100 kunstwerken geworden die voor mij persoonlijk een bijzondere betekenis hebben?

4 mei 2018

Blog | Kunst en samenleving

In haar laatste blog van 2017 zoomt Liesbeth Jans in op kunst en samenleving.

10 december 2017

Blog | Over kunst, kwaliteit en autonomie

‘Verbinden’ is een buzz woord is geworden, een woord dat overal rond zoemt maar ook inhoudsloos dreigt te worden. Wie of wat wordt met elkaar verbonden? En waarom? Liesbeth Jans blogt hierover.

4 oktober 2017

Blog | 10 jaar landkunst, het vervolg

Waarom werd het woord Landkunst geïntroduceerd en niet Land Art? Daar hebben wij in Brabant zo onze redenen voor. Liesbeth Jans blogt over 10 jaar Landkunst.

4 juli 2017

Blog | Tien jaar landkunst

In haar vorige blog schreef Liesbeth Jans, programmaleider ‘Verbinden’ het al: Landkunst bestaat deze zomer 10 jaar! Hoog tijd voor een reflectie, want daar vraagt een jubileum om. Hoe is het eigenlijk zover gekomen met Landkunst? Daarover schrijft Liesbeth in haar nieuwe blog.

17 mei 2017

Blog | Kunst en publieke ruimte

2017 wordt internationaal het jaar van kunst in de publieke ruimte met manifestaties die zich nadrukkelijk richten op het verbinden van kunst aan onze fysieke en sociale omgeving. Liesbeth Jans blogt hierover.

4 maart 2017

Inspiratiemagazine 'Who Cares?' gelanceerd

Het eerste exemplaar van het inspiratiemagazine ‘Who Cares? | kunst & zorg’ werd donderdag 8 december in ontvangst genomen door Henri Swinkels, Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant. Dit magazine boordevol beelden en artikelen geeft een inspirerend beeld van mogelijkheden om vanuit kunst bij te dragen aan prettige, mooie en duurzame zorgomgeving. Een omgeving die ten goede komt aan de zorg en dus aan onze samenleving.

8 december 2016

Blog | Verbinden

Verbinden is een buzzwoord. Iedereen gebruikt het. Wij ook. Liesbeth Jans blogt over de betekenis van verbinden.

4 december 2016