We consumeren meer en meer, en met veel gemak bestellen we online. Pakketjes worden de volgende dag bezorgd, of zelfs al binnen een paar uur. Welke ruimtelijke impact mag dat hebben? En hoe ziet het logistiek landschap van de toekomst er uit? Voor zulke grote maatschappelijke vragen is de creatieve denkkracht van kunstenaars, ontwerpers en architecten onmisbaar. Vier teams gingen de design-challenge 'Out of the Box' aan en hebben ieder een inspirerende visie ontwikkeld. Bekijk ze bij de reizende expositie!

Expositie en debatavond

De expositie wordt op 21 augustus in de Tilburgse LocHal geopend met een presentatie- en debatavond, en is t/m 1 september te zien. Alles om inspiratie te bieden en het debat over het logistiek landschap van de toekomst verder aan te jagen. Onder andere de Tilburgse wethouder Berend de Vries, directielid van Provincie Noord-Brabant Jeroen Smarius en programmamanager Luc de Vries van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reflecteren op de visie en ideeën van de ontwerpers.

 

Bekijk de debatavond

Ruimtelijke kwaliteit

De vier ontwerpteams zijn begin 2020 geselecteerd uit de inzendingen van de ontwerpwedstrijd Out of the Box, rondom het thema ‘verdozing’ van ons landschap. Bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën voor ons logistiek landschap zijn ze gevoed door een drietal expertmeetings

De design challenge is een initiatief van CAST, in samenwerking met Vereniging Deltametrpool en Kunstloc. Kunstloc Brabant verbindt kunst onlosmakelijk met andere sectoren in de samenleving omdat we ervan overtuigd zijn dat de wereld daar beter van wordt. Wij verbinden kunst aan onze fysieke én sociale omgeving, aan de ruimte die we delen. We zien dat kunst een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de kwaliteit van ons leven en onze omgeving.

Bekijk de resultaten van de Design Challenge 'Out of the Box’

Actieve rol van kunstenaars in ons dagelijks leven

We zien ook dat kunstenaars, ontwerpers, (landschaps)architecten, een actieve rol in de samenleving willen vervullen en dat er vraag is naar hun artistieke bijdrage vanuit alle maatschappelijke sectoren. Wij denken dat een goede, inspirerende en duurzame leefomgeving steeds belangrijker wordt. En we weten dat kunst je weerbaar maakt en dat het vaardigheden helpt ontwikkelen die nodig zijn om goed samen te leven.

Met Out of the Box willen we een bijdrage en impuls leveren aan het debat rondom de ‘verdozing’ van ons landschap. De prikkelende ontwerpideeën worden gepresenteerd middels een reizende expositie. En we werken toe naar een bijdrage op de Landschapstriënnale binnen het Tilburgse Living Lab “Nieuwe Economische Dragers” in het voorjaar van 2021.

Lees meer over kunst en samenleving en bekijk onze projectenbank

De pitches

De korte videopitches van de vier ontwerpers die deelnemen aan de design challenge 'Out of the Box' zijn nu te bekijken! 

Design Challenge Out of the Box | Ontwerpvoorstel 'De Gouden Doos'

Design Challenge Out of the Box | Ontwerpvoorstel '(in)tangible superstructures'

Design Challenge Out of the Box | Ontwerpvoorstel 'De Brabantse Stroom'

Design Challenge Out of the Box | Ontwerpvoorstel 'Package to the People'

De design-challenge is een initiatief van CAST, en werd georganiseerd in samenwerking met Vereniging Deltametropool en Kunstloc Brabant.

Ben je geïnteresseerd om de expositie ook op jouw locatie tentoon te stellen?

Neem contact op met mij, of met Claudia Aarts van CAST, om te overleggen wat er mogelijk is.

Ontwerpers geven impuls aan debat over verdozing

Op 21 augustus presenteerden vier ontwerperteams van de design challenge ‘Out of the Box’ hun visies over verdozing.

22 september 2020

Expositie Design Challenge 'Out of the Box'

De vier ontwerpteams van de ontwerpwedstrijd Out of the Box tonen in augustus hun ontwerpen met een reizende expositie.

21 augustus 2020

Reis mee langs Brabantse innovatiekracht en creativiteit

Vraag nu aan! ‘All Inclusive!': de inspiratiegids vol voorbeelden van Brabantse innovatieve kracht en creativiteit.

10 augustus 2020

Blog | Hoe gaan we de post-corona samenleving inrichten?

Welke rol kunnen kunstenaars spelen bij het inrichten van de openbare ruimte? Adviseur Liesbeth Jans blogt over post-corona vraagstukken.

10 juni 2020

Uitkomsten Design Challenge Out of the Box: De toekomst van ons logistiek landschap

We moeten nieuwe, kwalitatieve eisen stellen aan de logistieke complexen en bedrijventerreinen van Nederland. Hoe precies, dat is de grote vraag!

15 april 2020

Halve Zolenroute compleet met Het Koffijhuis van Marcel Smink

Een verdwenen station en Indische baten vormen de inspiratie voor Het Koffijhuis. Het laatste werk op de kunstroute door de gemeenten Geertruidenberg, Heusden en Waalwijk.

6 maart 2020

Kunstloc benadrukt belang van inzet kunstenaars bij innovatie tijdens symposium AWTI

Kunstloc adviseur Netty van de Kamp over de onmisbare, innovatieve kracht van kunstenaars.

2 maart 2020

Blog | De strijd om de ruimte

De laatste weken stort iedereen zich op de toekomst van ons landschap. Netty van de Kamp blogt over de strijd tussen infrastructuur, bebouwing, landbouw en natuur om de beperkte ruimte.

29 oktober 2019

Terugblik afsluiting kunstproject PadenBanen

Een gemengd gezelschap wandelde langs de dreven van het kunstproject PadenBanen. Publicist Ed van Hinte was aanwezig om te luisteren en schreef een reflectie over natuurmakers.

19 juni 2019

Klik hier voor verbeelding #1: Brabants landschap

Het lijkt zo simpel… Eén klik in ruil voor verbeelding. Toch kan die ene klik heel wat teweeg brengen. Kijk – of beter gezegd klik – zelf maar.

17 juni 2019

De kracht van kunst in het Brabantse landschap

Deze maand verscheen bij het culturele maandblad Zuiderlucht een door Kunstloc gemaakte special over bijzondere kunstprojecten in het Brabantse landschap.

6 juni 2019

Blog | De identiteit van het landschap

Landkunst is iets anders dan zomaar een kunstwerk in het landschap plaatsen. Liesbeth Jans blogt over het zichtbaar maken van de identiteit van het landschap.

16 mei 2019